lunes, 16 de febrero de 2015

La violència simbòlica



Que es La Violència simbòlica? La Violència Científica  la podem Definir com:

El Concepte de  Violencia Simbólica va fer aparició per primer cop en l'obra sociològica de Pierre Bourdieu per tal de definir els modes tàcits i gairebé inconscients en els quals s'exerceix dominació social i cultural, i més exactament des dels mateixos hàbits socials del dia a dia que s'exerceixen sobre subjectes conscients. Aquesta violència és simbòlica en tant que té el rol de disciplina emprada contra un altre per recordar i confirmar el lloc que li pertoca en la jerarquia de la societat. Un terme proper a algunes de les seves connotacions és del "poder tou". La violència simbòlica implica accions explícites o implícites que tenen un sentit discriminatori o insultant, sempre retornant a la qüestió de qui manté l'hegemonia en una societat. 


Per exemple, la dominació de gènere i el racisme. Aquesta violència manté el seu efecte malgrat una percepció errònia de les relacions del poder que tenen lloc en un indret donat. Mentre que la violència simbòlica requereix un dominant, també requereix que un dominat reconegui la posició que se li ha assignat en l'intercanvi de valor social que té lloc entre tots dos. ( Viquipèdia )




Aci vos deixe un vídeo on trobem diversos exemples sobre la violència simbòlica per a poder entren millor el concepte. 



He seguit aprofundint en el tema i he trobat aquesta imatge, podem parlar que es violència simbòlica masclista, podem vore com es un anunci on is una dona netejant, i te un titol que diu "Arregla tu casa" en aquesta imatge incita a la dona a que neteje que una vegada pense que esta fet, que heu torne a fer, digam que en l'època que aquest cartell va ser publicat les dones en part tenien assumit el rol de cuidar la llar, criar als fills i servir a l'home, que aço o podem traduir ara com masclisme, en conclusió molts de aquests tipus de violència simbòlica estan acabant o esta reduint-se, gracies a que la gent i les noves generacions de persones estan conscienciant-se mes dia a dia. 

2 comentarios:

  1. molt bona e interssant la reflexió que fas company, el vídeo m'ha ajudat a entendre molt més els aspectes que comentes, tant la violencia simbólica com per exemple referida al gènere o al racisme, que pense que són les més "famoses" encara i tot ser una fama negativa, crec que són resultat de la educació, crec que a partir de la educació, sobretot de pares, van creant-se ixos models de violencia simbòlica amb ideals que trenquen amb el segle en el que estem. Dacord en tu en que s'està reduint día a día i caldria inclús valorar una educació que reduirà aquest tipus de violencia dacord a ideals

    ResponderEliminar
  2. Bon dia company, et doni la enhorabona per la sensibilitat de la reflexió. Estic totalment d’acord amb les qüestions que planteges. Pensi que tenim que anar amb molta cura en l’àmbit familiar el dia que sigam pares, abuelos o com jo mateixa sóc tio. Com molt be reflexa el vídeo en la seua primera part, tot el que nosaltres fem serà el que faran els nens. Es per això, que en l’àmbit en que ens trobem, es molt important que els referents donen una imatge de respecte, humilitat i molta altres valors. Llavors, cal acabar amb espectacles com els barça-Madrid dels últims anys en que la violència era predominant. Com planteja la segona part del vídeo i la imatge, es molt important eliminar la violència simbòlica respecte al gènere que es heretada socioculturalment. Som diferents perquè tenim sexes diferents, però tenim els mateixos drets, deures i possibilitats, per tant, tenim que acabar amb el masclisme i el feminisme. I respecte a l’última part del vídeo, en que la violència simbòlica es dona a la docència, es molt important que introduïm en les aules mètodes moderns d’aprenentatge com el descobriment guiat o la resolució de problemes. D’aquesta manera implicarem més als alumnes, els farem pensar i ells mateixos es sentiran més valuosos sabent que hi ha moltes maneres excel•lents per a fer les coses. Salutacions.

    ResponderEliminar